Wat is de huiszwam?

Vermoedt u dat uw woning geteisterd is door de huiszwam? Hoe kan u de huiszwam herkennen?
Uw woning kan op termijn aan renovatie onderhevig zijn, bijvoorbeeld door een slijtende gevel of afbladderende verflagen op uw dakgoot en kozijnen. Ook kunnen materialen waarmee uw woning gebouwd is op den duur in sterkte afnemen. Wist u echter dat al deze situaties veelal aan vocht en vochtproblemen te wijten zijn?

Indien in uw woning sprake is van een vochtprobleem, dan leidt dit vaak tot een veelvoud aan gevolgen. Verzwakte materialen, vochtige binnenmuren en oppervlakken, en een te hoge luchtvochtigheid.

shutterstock_430495165

Maar vooral de twee laatstgenoemde scenario’s leiden weer tot een heel specifiek gevolg: de vorming van schimmels en zwammen in uw huis. Schimmels gedijen namelijk bijzonder goed in vochtige omgevingen en zullen zich in deze condities enorm snel vermenigvuldigen. Zo ook de huiszwam, een schimmel die enigszins afwijkt van alle andere schimmels in huis vanwege zijn opvallende grootte.

Hoe herkent u de huiszwam?

De huiszwam is net als alle andere micro-organismen een schimmel die binnenshuis kan groeien. Schimmels worden verspreid door middel van schimmelsporen, die in elk huis aanwezig zijn, via open ramen en deuren.

Schimmelsporen zullen zich echter alleen hechten aan oppervlakken die voldoende vochtig zijn. Heeft uw woning te kampen met vochtproblemen, dan kan de huiszwam zich zo op de vochtige plekken beginnen nestelen.

Wanneer de sporen van de huiszwam eenmaal vaste grond hebben gevonden, zullen ze langzaamaan transformeren tot een zichtbaar vruchtlichaam met onzichtbare schimmeldraden die diep in uw muren en houtsnijwerk kunnen dringen.
Het vruchtlichaam is meestal rond of ellipsvormig en roodbruin van kleur, en groeit verder dankzij de schimmeldraden die uit de besmette oppervlakken vocht halen. Dit vocht dient als voedsel voor de huiszwam.

Is de huiszwam in huis gevaarlijk?

Zwammen in huis zijn niet zonder gevaar.
De schimmeldraden van de huiszwam bijten zich als het ware vast aan de onderliggende materialen en oppervlakken, waar ze het vocht uitzuigen. Dit leidt er toe dat vele soorten materialen en oppervlakken onherstelbaar beschadigd kunnen raken.

Heeft u huiszwam op uw muren, dan zal behang en pleisterwerk steeds weker worden en op termijn loslaten en afbrokkelen. Maar ook het onderliggende metsel- en voegwerk raakt beschadigd door de schimmeldraden, waardoor uw muren in sterkte en kwaliteit afnemen.

Een bijzonder groot risico vormt de huiszwam voor houten onderdelen. Hout zal namelijk geheel doordrongen worden van de schimmeldraden en daardoor gaan rotten, meestal omdat het hout tegelijkertijd erg vochtig is. Wanneer dit eenmaal plaats heeft gevonden, dan is de kans miniem dat u het hout nog kunt herstellen en zult u de houten materialen in het geheel moeten vervangen. Betreft het dragende onderdelen van uw woning zoals bielzen en steunbalken, dan hangt hier een zeer prijzig prijskaartje aan.

Huiszwam ontdekt? Snel reageren is de boodschap!

Zwambestrijder.be is specialist in het verwijderen van zwammen in huis. We hebben al luttele malen de gevolgen kunnen ondervinden van woningen die de huiszwam te lang hebben laten gedijen. De schade die hierdoor ontstaat is vaak enorm en kan herstelwerkzaamheden erg kostelijk maken.

We raden daarom aan om uw woning geregeld te controleren op de aanwezigheid van vochtige plekken, en de huiszwam. Zo kan u in een vroeg stadium aan de alarmbel trekken.

Heeft u een huiszwam in huis ontdekt? Neem dan meteen contact met ons op. Wij komen graag bij u langs om uw woning aan een grondige en vrijblijvende inspectie te onderwerpen.

Vertrouw op onze expertise, en maak definitief komaf met de huiszwam!

Maak definitief komaf met zwammen in huis!