Hoe ontstaat de huiszwam?

De huiszwam ontstaat niet zomaar ineens in een woning. Er gaat vrijwel altijd een heel proces aan vooraf. In ieder geval is er in alle gevallen sprake van onderliggende vochtproblemen, die de aangroei van huiszwam in de hand werken.

De huiszwam en alle andere soorten schimmels kunnen namelijk enkel groeien op vochtige plekken. Schimmels hebben vocht nodig om te kunnen overleven en zich te vermenigvuldigen.
Heeft uw woning te kampen met heel wat vochtproblemen, dan stijgt het risico op zwammen in huis.

shutterstock_532077859

Hoe ontstaat de huiszwam: interne oorzaken 

Veruit de meest voorkomende interne oorzaak van de huiszwam is een te hoge luchtvochtigheid in uw woning. Een te hoge luchtvochtigheid in huis is doorgaans het gevolg van condens. Condensatie is het proces waarbij waterdamp die in de lucht aanwezig is, wordt omgezet tot water, bijvoorbeeld wanneer de vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak.
U kunt dit bijvoorbeeld heel goed terugzien wanneer u net een bad of douche heeft genomen: de aanwezige vochtige lucht slaat dan tegen gladde oppervlakken zoals de spiegel of een eventueel raam. Wanneer u vervolgens frisse lucht in de ruimte laat circuleren, lost de waterdamp in rap tempo op.

Bij onvoldoende ventilatie blijft de waterdamp in de lucht hangen. De vochtige lucht zal continu in een ruimte circuleren en zich vastklampen aan de aanwezige koudere oppervlakken. Niet alleen een spiegel of raam, maar ook wanden en plafonds. Doordat dit proces zich de hele tijd herhaalt, blijven deze oppervlakken altijd vochtig. Zo vormen ze een uitstekende voedingsbodem voor schimmels, en ook de huiszwam.

Hoe ontstaat de huiszwam: externe oorzaken 

Naast condensatieproblemen zijn er ook heel wat andere vochtproblemen die de aangroei van huiszwam in de hand kunnen werken.
U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met doorslaand vocht wanneer uw gevel niet meer voldoende waterdicht is. Of u kunt problemen ondervinden van binnentredend grond- of regenwater, ook wel sijpelwater genoemd. Dit komt vooral voor in lager gelegen verdiepingen zoals een kelder, puur vanwege de zwaartekracht. 

Al deze (en nog enkele andere) vochtproblemen, zoals opstijgend vocht, creëren vochtige oppervlakken in uw woning, waar schimmels en de huiszwam zich perfect op kunnen vasthechten en doorgroeien.
Blijft vervolgens het onderliggende vochtprobleem bestaan, dan zal de huiszwam gemakkelijk de hele tijd van voeding worden voorzien, en steeds groter worden.

Hoe de huiszwam in uw woning vermijden?

Om geen last te hebben van huiszwam, moet u ervoor zorgen dat uw woning gevrijwaard blijft van vochtproblemen. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat vele vochtproblemen langdurig ongezien kunnen voortduren.

Heeft u de eerste tekenen van de huiszwam opgemerkt in huis? Neem dan zo snel mogelijk contact op met ons team. Zwambestrijder.be komt snel bij u langs om de situatie te inspecteren en de achterliggende oorzaak van de huiszwam te achterhalen. Vervolgens voorzien wij u van deskundig advies om het vochtprobleem en de huiszwam definitief te verwijderen.

Ook kunnen wij u vele handige tips en trucs geven om de aangroei van huiszwam in de toekomst te voorkomen. Bel ons vandaag nog. Binnen de kortste keren bent u verlost van alle zwammen in huis!

Maak definitief komaf met zwammen in huis!