Hoe de huiszwam snel en deskundig bestrijden?

Heeft u zwammen of schimmels in huis ontdekt? Dan wil u daar ongetwijfeld meteen iets aan doen. Het bestrijden van de huiszwam is echter geenszins een gemakkelijke klus. Zelf te werk gaan is hierdoor niet altijd de beste optie.
De huiszwam is namelijk voor het blote oog wel zichtbaar, maar bestaat ook uit delen die niet zichtbaar zijn. En het zijn juist deze onderdelen van de huiszwam, die de meeste problemen opleveren.

De huiszwam kan vele materialen in uw woning aantasten. Als gevolg hiervan nemen deze materialen in kwaliteit af, en zullen ze minder sterk worden. Het zijn vooral de schimmeldraden van de huiszwam die dit veroorzaken. Deze schimmeldraden voorzien de huiszwam van voedsel in de vorm van vocht, dat uit de aangetaste oppervlakken wordt getrokken. Hoe langer dit proces duurt, hoe meer vocht er uit de materialen wordt onttrokken en hoe groter de huiszwam wordt. 

shutterstock_311709065

Het effectief verwijderen van de huiszwam vereist vakwerk dat door een specialist wordt uitgevoerd. Alleen een gespecialiseerde firma weet immers zeker wanneer écht alle delen van de huiszwam verwijderd zijn. Wordt de huiszwam maar gedeeltelijk verwijderd, dan zullen de kleine overgebleven delen zich gewoon opnieuw vermenigvuldigen en zal de huiszwam opnieuw verschijnen.

Hoe de huiszwam efficiënt bestrijden en verwijderen?

Wil u de huiszwam en andere zwammen en schimmels in huis bestrijden en verwijderen, dan moet uw woning in eerste instantie grondig geïnspecteerd worden. Op de plekken waar u huiszwam heeft, zullen allereerst de vruchtlichamen worden verwijderd.

Vervolgens wordt ook het materiaal er rond grondig bekeken. Het kan zo nodig blijken dat aangetaste materialen zoals behang, pleisterwerk en hout (gedeeltelijk) verwijderd moeten worden. Ook metselwerk kan allicht aan vervanging toe zijn, vooral als de aangroei van de huiszwam zich in een ver stadium bevindt.

De plekken waar de huiszwam groeide, zullen daarna gereinigd worden met een speciaal schimmelwerend en –dodend middel, om toekomstige aangroei te voorkomen. Let wel, in sommige gevallen zal er zoveel materiaal verwijderd moeten worden, dat een behandeling met schimmelwerende middelen geen nut meer heeft. Dan is er echt sprake van vervanging van complete onderdelen van uw woning. We zien dit vaak gebeuren met houten structuren. 

Hoe de vorming van huiszwam voorkomen?

Nadat het hele proces van verwijdering heeft plaatsgevonden, bent u er echter nog niet. Het voornaamste moet namelijk nog gebeuren, namelijk het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Dit is het vochtprobleem dat de ruimte heeft geboden aan de huiszwam om in uw woning te groeien.

Zolang uw woning te lijden heeft onder vochtproblemen, zal de huiszwam gemakkelijk terug kunnen keren. De reden waarom u vocht in uw huis heeft zal daarom moeten onderzocht en aangepakt worden. Alleen zo krijgen zwammen in huis in de toekomst geen kans meer om terug te keren. 

Hoe de huiszwam in huis behandelen?

Wilt u weten welke maatregelen nodig zijn in uw specifieke situatie? Neem dan snel contact op met zwambestrijder.be. Geen enkel probleem met huiszwam of schimmels in huis is volledig hetzelfde. De benodigde maatregelen hangen grotendeels af van de mate waarin uw woning te kampen heeft met huiszwam én hoe het probleem is ontstaan. Vochtproblemen kunnen ingewikkeld van aard zijn. Elke huiszwambestrijding is daarom uniek van aard en vereist maatwerk. Bel ons, en vertrouw op onze jarenlange expertise in de bestrijding van huiszwammen. Wij komen meteen bij u langs om de benodigde behandeling in te schatten en aan u voor te leggen.

Maak definitief komaf met zwammen in huis!