Wat zijn de gevolgen van de huiszwam? Zijn zwammen in huis gevaarlijk?

Schimmels en zwammen in huis kunnen voor heel wat vervelende gevolgen zorgen, zowel voor u, als voor de staat van uw woning.
In het geval van de huiszwam, zijn deze problemen echter nog een graad erger. 
De huiszwam beschikt immers niet alleen over het zichtbare vruchtlichaam, maar ook over schimmeldraden die bijzonder diep in materialen en oppervlakken kunnen dringenDeze materialen kunnen dusdanig beschadigd raken, dat ze zelfs niet mee hersteld kunnen worden. Vooral hout is extreem gevoelig voor schimmels en huiszwam en moet soms in het geheel vervangen worden. En daar hangt soms een serieus prijskaartje aan vast.

Naast beschadigingen aan materialen, is de huiszwam voorts ook erg slecht voor de gezondheid van u en uw gezinsleden. Huiszwam in huis voorkomen, blijft de allerbeste optie.

shutterstock_670729264

Schadelijke gevolgen van de huiszwam voor uw woning

Heeft de huiszwam eenmaal een plekje in uw woning gevonden, dan zullen de schimmeldraden zich steeds dieper in de onderliggende materialen hechten. De schimmeldraden fungeren als voedingsbron voor de huiszwam: ze zuigen vocht uit de oppervlakken, en voeden daarmee het vruchtlichaam, dat zo steeds groter wordt.

De schimmeldraden tasten de kwaliteit aan van de materialen waarin ze zich bevindenHet materiaal wordt letterlijk bewoond en leeggezogen, hetgeen na verloop van tijd van tijd leidt tot aanzienlijk kwaliteitsverlies. Behang zal loslaten omdat het geen goede hechting meer heeft met de onderliggende muur. Hetzelfde geldt voor stucwerk. Metselwerk zal broos en poreus worden en vele malen minder sterk.

Maar vooral hout kan enorm beschadigd raken door de huiszwam. Waar andere materialen nog redelijk lang kunnen blijven voortbestaan, zal hout door de combinatie van vocht en schimmeldraden steeds weker worden en uiteindelijk wegrotten. Gaat het in zo’n geval om dragende houten onderdelen, dan komt de bouwkundige constructie van uw woning in groot gevaar. U zult deze onderdelen dan hoogstwaarschijnlijk in het geheel moeten vervangen en dit zal niet goedkoop zijn.

Schadelijke gevolgen van de huiszwam voor uw gezondheid

Naast gevaren en gevolgen voor uw huis, leidt de huiszwam ook veelvuldig tot problemen met de gezondheid. Schimmels in het algemeen kunnen namelijk zorgen voor een heel breed scala aan gezondheidsproblemen. De schimmelsporen die in de lucht circuleren, ademt u niet alleen in, maar ze komen ook op uw huid terecht.

De gevolgen waaraan u in dit geval kunt denken, zijn onder andere klachten aan de luchtwegen zoals astma, bronchitis, veelvuldig hoesten en benauwdheid. Heeft u reeds last van een bepaalde aandoening aan uw luchtwegen, dan kunnen uw klachten behoorlijk verergeren.
Andere klachten die voor komen zijn huidirritaties, allergieën, eczeem en een algehele vermindering van uw weerstand.

Het is dus belangrijk om op tijd actie te ondernemen tegen huiszwam. Bescherm zowel u als uw woning tegen de gevolgen van zwammen in huis.

De huiszwam doeltreffend bestrijden

Vermoedt u dat uw woning geteisterd wordt door de huiszwam?  Dan raden wij u ten zeerste aan zo snel mogelijk contact op te nemen met zwambestrijder.be. Wij komen snel bij u langs om uw woning te inspecteren, en de mogelijke oorzaak van de huiszwam te bepalen. Vervolgens stellen we ook meteen een duidelijk plan van aanpak voor. 

Maak korte metten met zwammen in huis, en contacteer ons nu!

Maak definitief komaf met zwammen in huis!